De soap rond het ontslag en de terugkeer van Sam Altman, inmiddels opnieuw CEO van softwarestartup OpenAI, is nog niet ten einde.

Terwijl Altman afgelopen week wederom de leiding van het bedrijf in handen kreeg, stapte het overgrote deel van het oude bestuur van de maker van ChatGPT op.

Een tijdelijk bestuur werd opgericht met de taak om een nieuw, groter bestuur aan te wijzen. Gelet op de gang van zaken en de onvrede van CEO Satya Nadella van Microsoft, werd aangenomen dat de softwaregigant uit Redmont een zetel in het bestuur zou krijgen. Nadella, die met Microsoft de grootste investeerder in OpenAI is, zou wat meer zeggenschap binnen het bedrijf eisen.

Hoewel die zetel er wel komt, is het waarschijnlijk niet waar Microsoft op gehoopt had. Het bedrijf mag namelijk plaatsnemen als een ‘observing, non-voting’-lid. Dat houdt in dat de afvaardiging van Microsoft aanwezig mag zijn bij bestuursbijeenkomsten, maar hier geen inbreng heeft en alleen mag toekijken. Het houdt ook in dat diegene toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie.

Dit bevestigde Sam Altman in zijn eerste officiële aankondiging sinds hij weer aan de leiding staat als CEO van OpenAI.

Eerder kwam het gerucht naar buiten dat Microsoft helemaal niet welkom was in het bestuur van OpenAI. Sterker nog, geen enkele investeerder zou in het nieuwe bestuur van OpenAI mogen aanschuiven. Dat zei een anonieme bron tegen persbureau Reuters. Een analist liet hierop tegenover het persbureau weten dat Microsoft dit waarschijnlijk niet zonder slag of stoot over zijn kant laat gaan.

De techgigant reageerde niet op de geruchten. Het gaf tegenover Reuters aan dat het een officiële uitspraak van het bestuur afwacht.

Deze week besluit over het bestuur van OpenAI

Drie personen zijn toegetreden tot het nieuwe bestuur: ex-Salesforce topman Bret Taylor, econoom Larry Summers en CEO Adam D'Angelo van Quora. Zij hebben de taak om een negenkoppig bestuur aan te wijzen. De uitkomst hiervan wordt deze week nog verwacht.

Tijdens de chaos die ontstond rond Altmans ontslag, bleef Nadella volhouden dat hij achter Altman en OpenAI bleef staan, in welke combinatie dan ook. Daarbij gaf hij ook aan dat er wat meer toezicht op de gang van zaken binnen het bedrijf moet komen om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.

Voor Microsoft staat er veel op het spel in de samenwerking met OpenAI. Niet alleen investeerde de sotwaregigant 13 miljard dollar in het bedrijf, ook maakt het voor veel van de publiekelijk toegankelijke AI-toepassingen gebruik van de technologie van OpenAI.

Van de miljardeninvestering is overigens nog lang niet alles overgemaakt. Enkele delen ervan zijn afhankelijk van doelstellingen die behaald moeten worden, en Microsoft zou er ook nog voor kunnen kiezen om de investering terug te trekken. Een groot gedeelte van het geld is ook verwerkt in een soort credits die worden verrekend voor het gebruik van Azure-servers, waarop de kunstmatige intelligentie van OpenAI draait.

LEES OOK: Microsoft neemt OpenAI de facto over, na ogenschijnlijk mislukte investering in maker van ChatGPT